Zuster Koosje

Zuster Koosje1
Zuster Koosje

Het is pas feest als Zuster Koosje is geweest
Op sommige dagen ben ik ‘Zuster Koosje’ of ‘Tante Door’ of patiënt, schoonmaakster, kunstenaar, schoenenpoetser, dokter, uitvinder, bewaker, demonstrant, bejaarde, wat maar wenselijk en passend is voor de situatie. Vaak zijn dit symposia, open dagen, fusiebijeenkomsten of een feest, want “het is pas een feest als zuster Koosje is geweest”.

Levend evaluatieformulier
Soms hoor ik in de pauze van een symposium de mensen tegen elkaar mopperen en vertellen wat ze er ‘echt’ van vinden: “Dat er weer een verandering is, dat ze iedereen maar aan de kant zetten, dat er nooit naar ze geluisterd wordt”. Daarom hoopt zuster Koosje naast het vermaken van de aanwezigen nog meer te doen.

Ze begint met klessebessen met de deelnemers over het onderwerp van het symposium of de bijeenkomst. Dan blijkt dat je tegen zo’n grappige zuster net wat gemakkelijker vertelt wat er op je hart ligt. Er komt dan vaak verrassende en vooral eerlijke informatie naar boven. Daar kun je het – als opdrachtgever – bij laten, maar je kunt er als organisatie ook zomaar je voordeel mee doen. Zuster Koosje als levend evaluatieformulier. Of tante Door.

Tante Door
't Spijk Dromen vangen uitsnede
Tante Door in gesprek