Sollicitatieacteur

JacolienSchepers-031-bewerktDat willen we graag ook zien!
Na drie maanden inwerken kom je er achter dat een medewerker die op het sollicitatiegesprek zo ideaal leek, niet blijkt te functioneren. Dat gebeurt nog te vaak. Hoe kan dat nou? De sollicitatiebrief was zo veelbelovend! En in het gesprek met de kandidaat leek het zelfs nog mooier. Hoera, de ideale kandidaat!

De meeste kandidaten weten perfect hoe ze zich moeten presenteren. Hoe kom je er nu achter welke competenties een kandidaat werkelijk bezit? Hoe gaat hij met zijn taken om en hoe lost hij problemen op? Hiervoor zijn onder andere de STAR-vragen ontworpen – situatie, taak, actie en resultaat. Naast het praten over een situatie zou je dit ook wel graag willen zien. Hier kan je mij als sollicitatieacteur inzetten.

Met huid en haar

"Jacolien was als acteur tijdens de selectiegesprekken ook echt - ik zou zeggen met huid en haar - de startende ondernemer en reageerde heel natuurlijk op de coach. Als selectiecommissie konden we daardoor goed het effect zien van de benadering van de ene coach of de andere. En na elk gesprek keerde Jacolien weer vlot en professioneel terug en kon met ons goed het gesprek nabespreken. We hadden daardoor een erg goede basis voor de selectie, waarin Jacolien een onmisbare rol speelde. Buiten dat hebben we ook gewoon veel plezier met elkaar gehad. Aan te bevelen? Beslist!"

Wim Korsten
Het Ontwikkelbedrijf

Hoe ziet dat er dan uit?
Dat kan er als volgt uitzien. De sollicitatiecommissie heeft een kennismakingsgesprek met de kandidaat, daarna volgt een gesprek van zo’n twintig minuten tussen de sollicitant en mij in de rol van bijvoorbeeld medewerker of klant. JacolienSchepers-050-bewerktDit kan een functionerings-, re-integratie-, ontslag-, klachten-, ouder- of coachingsgesprek zijn. Dit gesprek kan zo echt verlopen dat je als observerende commissie een reëel beeld van de kandidaat als medewerker kunt krijgen. Na dit gesprek kan ik, naast wat de commissie al heeft gezien, nog extra teruggeven wat ik heb gevoeld. Zo nodig kunnen er nog afrondende vragen aan de kandidaat worden gesteld. Daarmee is een behoorlijk compleet beeld van de kandidaat boven tafel gekomen.

Ik was tijdens een selectieprocedure verrast over het grote verschil dat kon bestaan tussen de brief van een kandidaat en het gesprek zelf. Soms leek het een veelbelovende brief vol competenties en diploma’s en was er een gesprek met vaak eenzijdige communicatie en minimaal contact. Soms was de sollicitatiebrief niet veelbelovend, maar volgde een gesprek waarin echt contact voelbaar was en dat zeer effectief verliep.

 

“You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation”- Plato