Wervingsacteur

JacolienSchepers-031-bewerktDat willen we graag ook zien!
Na drie maanden inwerken kom je er achter dat een medewerker die op het sollicitatiegesprek zo ideaal leek, helemaal niet zo ideaal blijkt te zijn. Hoe kan dat nou? De sollicitatiebrief was veelbelovend! En het sollicitatiegesprek nog veelbelovender. Hoera, de ideale kandidaat!

De meeste kandidaten weten zich mooi te presenteren. Hoe kom je er nu achter welke  competenties een kandidaat werkelijk heeft en wat mooipraterij is? Hoe gaat hij met zijn taken om? Hoe lost hij problemen op? Hoe voert hij (lastige) gesprekken? Wat weet de kandidaat, wat snapt de kandidaat en hoe handelt de kandidaat. Hier kom ik als wervingsacteur om de hoek kijken.

Hoe ziet dat er uit?
Dat kan er als volgt uitzien. De sollicitatiecommissie heeft een kennismakingsgesprek met de kandidaat, daarna volgt een gesprek van zo’n twintig minuten tussen de sollicitant en mij in de rol van bijvoorbeeld medewerker of klant. JacolienSchepers-050-bewerktDit kan een functionerings-, re-integratie-, ontslag-, klachten-, ouder- of coachingsgesprek zijn. Dit gesprek kan zo echt verlopen dat je als observerende commissie een reëel beeld van de kandidaat als medewerker kunt krijgen. Na dit gesprek kan ik, naast wat de commissie al heeft gezien, nog extra teruggeven wat ik heb ervaren. Zo nodig kunnen er nog afrondende vragen aan de kandidaat worden gesteld. Daarmee is een behoorlijk compleet beeld van de kandidaat boven tafel gekomen.

Practice what you preach: ik kan het misschien mooi beschrijven maar maak ik het waar? Daarom wil ik je graag uitnodigen om mij tijdens een sollicitatiegesprek in te zetten. Ervaar op die manier zelf de meerwaarde waar ik zo van overtuigd ben. Ervaar je geen meerwaarde dan hoef je me niet te betalen.  Dit is een éénmalig aanbod. Proberen?

Heb je voor een bepaalde functie specifiek een mannelijke wervingsacteur nodig dan weet ik nog een hele goede voor je.

Ik was tijdens een selectieprocedure verrast over het grote verschil dat kon bestaan tussen de brief van een kandidaat en het gesprek zelf. Soms leek het een veelbelovende brief vol competenties en diploma’s en was er een gesprek met vaak eenzijdige communicatie en minimaal contact. Soms was de sollicitatiebrief niet veelbelovend, maar volgde een gesprek waarin echt contact voelbaar was en dat zeer effectief verliep.

“You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation”- Plato